Логопедичен и Обучителен център
"Мечо Пух"

Мечо Пух лого
УЧИЛИЩЕ ЗА РОДИТЕЛИ

КОНСУЛТАЦИИ С ПСИХОЛОГ
ЗА ПО-БЪРЗА АДАПТАЦИЯ ПРИ ДЕЦА С ПСИХОЛОГ БОРЯНА ЗАФИРОВА И ПОЛИНА ДУДЕВА

Съвети към родителите как да подпомогнат адаптацията на детето си в детската градина.

Посещаването на детска градина е важен етап от развитието на подрастващите. В този период се насърчава независимостта у децата, овладяват се социалните умения, както и се придобиват основни познания. Но това е и моментът, в който родителят и детето се разделят за първи път. Това разбира се, е свързано с притеснения и тревожност от двете страни.
Преди да преминете към стъпките как да побутнем детето в адаптацията към детската градина и същевременно как вие като родители да преживеете раздяла, е важно да уточним защо децата изпитват тревожност от раздяла? Тревожността е показател за привързаността на детето към родителите. Сигурната привързаност означава, че детето вярва и има доверие, че неговите нужди ще бъдат удовлетворени. Имайки доверие на родителите си, детето изгражда доверие в себе си. От тези думи следва да направим извода, че тревожността на децата е ЕСТЕСТВЕНА. Наред с това, детската градина е непознато пространство, далеч от домашния уют, където детето ще е заобиколено от хора, с които не е свикнало. Неизвестността също води до стрес у подрастващите.
След като изяснихме причината за тревожността от раздяла е време да пристъпим към съветите за справяне с нея!
Съвети, които могат да се приложат в ежедневието:

- Насърчаване на децата да са независими в ежедневните дейности. Възлагането на отговорности на малчуганите като да се хранят и да си обуват обувките сами, ще им покаже, че им имате доверие. Така те ще придобият увереност в справянето с непознати ситуации.
- Създаване на обстоятелства, в които да се разделяте с детето си, макар и за кратко (то било някой роднина да го гледа за 1 час или да излезете без него). По този начин, малко или много, малчуганът ще възприеме, че има моменти, в които сте отделени, но вие винаги се връщате.
- Изграждане на положителна нагласа за ходенето в детската градина. Обяснете, по достъпен за детето начин, какво ще прави в детската градина, както и позитивните страни от това да е там. Познаването на дейностите спомага изграждането на рутина.

Съвети в момента на раздяла:

- Бъдете постоянни в действията си при оставянето в детската градина, както и в напомнянията си, че в края на деня ще се върнете. Макар детето да е разстроено, то ви чува и думите ви ще служат за вътрешно успокоение. Също така постоянството в ритуалите води до създаване на рутина, а тя намалява тревожността. Спазването на обещанието за взимане, от своя страна, ще повлияе положително на изграждането на доверие и независимостта.
- Придържайте се към кратки сбогувания. Продължителното сбогуване увеличава тревожността. Важно е и да не се връщате! В противен случай детето ще свикне, че с молби и плач може да забави процеса на оставане в детската градина, което само ще забави адаптацията му.
- Взимане на любима играчка. Носенето на нещо любимо в детската градина ще помогне доста при раздялата и същевременно ще е напомняне за вкъщи.

Съвети към родителите:

- Помислите, дали вие самите имате някакви притеснения по отношение постъпването на детето в детска градина. Тревожността на родителите може несъзнавано да се предаде на децата.
- Разговор с учителите. Преди детето да започне да ходи на детска градина поговорете с учителите за условията, ежедневните дейности, дори за предстоящата адаптация на малчугана. Така вие също ще сте спокойни, че оставяте детето си в сигурни ръце
- Придържане към кратки сбогувания. Кратките сбогувания с детето са важни не само за него, но и възпират родителя от това да се отдаде на липсата на детето.

Скъпи родители, подкрепяйте и вярвайте в способностите на детето си да се адаптира в новата ситуация на постъпване в детска градина. Усещайки вашата положителна нагласа, то ще стане по-смело и независимо!